Avjoniserat vatten – det nya gröna

Sedan några år tillbaka har ultrarent vatten börjat revolutionera vårt sätt att tvätta. Avjoniserat vatten är närmare 200 gånger renare än vanligt kranvatten och rengör utan kemikalier, helt enligt den hållbara framtidens melodi! Genom filtrering tas kalker, metaller, salter och andra föroreningar bort som annars drar åt sig partiklar och ger ett orent, fläckigt resultat. Detta får till följd att när det rena vattnet kommer i kontakt med smuts försöker det återställa sin naturliga balans och attraherar smuts som en magnet. Sedan torkar ytan av sig själv, utan fläckar och avlagringar. Ultrarent vatten har därtill en lägre ytspänning och kan tränga in i smuts samt lösa upp den mer effektivt än orenat vatten med rengöringsmedel.

 

Fönstertvätt med avjoniserat vatten

Ett av alla användningsområden för ultrarent vatten är utvändig rengöring av hus, däribland fönsterputs. Metoden är uppskattad av flera anledningar, främst för besparingen av miljö, tid och hälsa. När fönster tvättas med rent vatten blir det ingen åtgång på gräs, buskar och planteringar nära intill. Det går betydligt snabbare än med traditionell rengöring, ger ett belåtande resultat och låter fönsterputsaren stå kvar på marken. Företag som erbjuder sina tjänster med avjoniserat vatten kan även tvätta fönsterramar, fasader, skyltar med mera i anslutning till fönstertvätten, därmed ta sig an mer omfattande projekt. Metoden är så pass enkel att lära ut att den ger ekonomiska fördelar – under högsäsong går det snabbt att ta in mer personal. Fönsterputsarna kan också ta sig an svårare projekt.

 

Såhär putsar du fönster med avjoniserat vatten

Med ett mobilt filter för ultrarent vatten och en stång försedd med en mjuk borste kan fönsterputsaren nå fönster upp till 20 meter från marken. På så sätt kommer man högre än med en stege, samtidigt som man kan slopa lift och hålla kostnaderna nere. Man minskar även risken för fallolyckor, vilket ger en säkrare arbetsmiljö. Det rena vattnet lämnar inga fläckar och behöver därmed inte torkas bort. Dock kan det behövas att ett fönster som tvättas på detta sätt för första gången, särskilt ett smutsigt fönster, gås över några gånger innan det blir helt rent. Detta för att få bort alla partiklar och kemikalier. Vid nästa tvättillfälle kommer jobbet att gå snabbare.
Alla typer av fönster kan tvättas med avjoniserat vatten, även de med träram. Vattnet kommer inte ut med ett högtryck utan spolas som genom en vanlig slang.

 

Tekniken bakom det ultrarena vattnet

En slang med kranvatten kopplas till ett renvattenfilter, exempelvis HydroPower från det tyska märket Unger. Detta finns i olika storlekar, beroende på användningsområde och användarens erfarenhet, väger lite och producerar upp till 400 liter avjoniserat vatten per timme. Det är även designat för att kunna brukas av 1-3 användare samtidigt. Efter att vattnet leds in i filtret renas det i tre steg med jonbytarharts som binder de fasta partiklarna. Därefter kommer vattnet ut högrent och redo att användas. Renvattenfiltret förs fram på hjul och är kompakt för att passa trånga arbetsmiljöer. Det är även tyst, tack vare sin utvecklade pumpteknik, och rekommenderas för områden med mjukt eller medelhårt vatten. Där vattentrycket är lågt har filtret en inbyggd funktion som ökar vattentillförseln.

 

Avjoniserat vatten har många användningsområden

Renvattenfilter kommer i allt fler former, både stationära och portabla. Utvändigt kan avjoniserat vatten användas till fönsterputs, rengöring av fasader och tak, biltvätt, båttvätt, sanering av busskurer och mycket mer. Invändigt kan avjoniserat vatten ledas in i tvättmaskiner för att på så sätt tvätta utan tvättmedel, system som lämpar sig till både privatpersoner och fastighetsägare. Man kan även städa med avjoniserat vatten. För en 1,5-plansvilla beräknas 100 milliliter avjoniserat vatten gå åt.