Så tvättar du händerna rätt

Visste du att tvål och vatten är det bästa sättet för att tvätta händerna?

 

Den vanligaste spridningen av bakterier sker via våra händer som dagligen kommer i kontakt med andra människor och ytor. De flesta bakterierna är goda men vissa bakterier kan ge oss sjukdomar och därför är det väldigt viktigt att vi tänker på vår handhygien.

Den dagliga kontakten våra händer har är ofta med saker som vi aldrig tänker på att rengöra som:

 • Dörrhandtag
 • Mobiltelefoner
 • Tangentborden
 • Fjärrkontrollen
 • Handväskan

Det är bara fem procent som tvättar händerna korrekt och mindre än hälften av alla som går på toaletten tvättar händerna.
Även om vi tvättar våra händer så gör vi det för kort tid, genomsnittet är ungefär 6 sekunder. Det skulle behövas dubbelt så lång tid för att få händerna rena. Något som också är väldigt vanligt är att vi missar tummen och stänger kranen med våra nytvättade händer, samma kran som vi tidigare överfört bakterier till från våra smutsiga händer.

Så tvättar du händerna:

 1. Skölj händerna under varmt eller ljummet vatten
 2. Ta tvål på händerna
 3. Löddra tvålen och gnugga i minst 15 sekunder, här är det viktigt att du kommer åt mellan fingrarna och inte glömmer tummen
 4. Skölj av med varmt eller ljummet vatten
 5. Stäng av kranen med en bit papper eller armbågen
 6. Torka händerna torra på engångshanddukar

Handsprit fungerar jättebra för att få bort förkylningsbakterier men har begränsad eller ingen effekt på virus som ger magsjuka . Under sjukdomstider är det därför väldigt viktigt att vi tvättar våra kläder och lakan i rätt grader och har en god handhygien för att minska risken att bli sjuk. Lakan och sängkläder ska alltid tvättas i minst 60 grader och detsamma gäller handdukar.

Se vårt utbud av hygienpapper här!