Guide: Moppa golv som ett proffs

Februari 29, 2024

Dammsuga är en självklar del av städningen och något som man brukar göra minst en gång i veckan, ibland till och med mer. Moppa gör man kanske inte lika ofta, men hur ofta borde man moppa golvet egentligen?

Till att börja med får man se över hur utsatt ytan är för smuts. Nästa steg är att veta vad det är för typ av golv du ska moppa. Detta för att veta hur mycket vatten du kan använda, och vilket typ av rengöringsmedel som går att använda.

Ett vanligt fel man gör är att man använder för mycket vatten. Tänk på att inte använda allt för mycket vatten när du ska moppa, inte bara för att golvet kan bli förstört. Om moppen för blött är den redan mättad med vatten och kan då inte ta upp mer smuts. Oftast räcker det att använda en fuktad mopp.

En annan viktig sak är att inte överdosera med rengöringsmedel. Om du till exempel överdoserar med såpa kan golvet uppfattas som klibbigt efteråt. Ta hellre för lite rengöringsmedel än för mycket.

Olika sätt att moppa på:

  • Grovmoppa – tar bort synlig smuts med en torr eller fuktad mopp på delar av ytan.
  • Torrmoppa – med hjälp av en torrmopp samlar man ihop och tar bort lös smuts från ytan.
  • Avfläcka – med en fuktad mopp tar man bort synliga fläckar.
  • Fuktmoppa – med en fuktad mopp rengör man golvet. Här behövs ingen eftertorkning.
  • Våtmoppa – med en våt mopp rengör man golvet. Här måste man eftertorka.

Hur ofta bör man moppa?

Allt beror på hur nedsmutsad ytan blivit. Vid ”normal” nedsmutsning brukar det räcka att man våtmoppar var fjortonde dag. Om det är en yta som används ofta och som blir mer nedsmutsad bör man moppa oftare.

Vissa ytor bör man moppa mer sällan. Parkett ska man exempelvis vara lite mer försiktig med att moppa för ofta då det är ett material som är mer känsligt för vätta och kan bli förstört om det utsätts av för mycket vatten.

Du kan läsa mer om golvvård här.

Hur moppar man golvet?

  1. Innan du börjar moppa golvet bör du alltid börja med att dammsuga golvet först för att få bort löst smuts och damm. Gör man inte detta kommer smutsen dras runt i rummet och det finns även risk för att smutsen repar golvet när du börjar moppa.
  2. Fyll en hink med ljummet eller kallt vatten och dosera rätt mängd och rätt typ av rengöringsmedel. Använd alltid en ren mopp. Tänk på att inte använda för varmt vatten då varmt vatten kan förstöra städkemikaliernas funktion.
  3. Börja med det rum som är minst skitigt och avsluta med badrummet, och allra sist runt toalettstolen för att på detta sätt undvika att sprida bakterier från toaletten till andra rum.
  4. Börja moppa längst in i rummet, i ett hörn och moppa först längs kanterna. Moppa sedan resterande yta. Moppa med svepande rörelser och arbeta dig bakåt så att smutsen följer med moppen. Tänk på att inte trycka smutsen mot väggen.
  5. Lyft inte moppen medan du moppar och jobba med överlappning.
  6. Byt mopp så ofta som möjligt för att inte lämna kvar smuts. Har du inte möjlighet till detta så kan du skölja av moppen i varmt vatten mellan varven för att bli av med den värsta smutsen.

Ergonomiskt moppskaft

Det är viktigt att tänka på att moppen är ergonomiskt korrekt för dig. Har du fel längd på din mopp kommer kroppen stå i en onaturlig ställning vilket kommer att leda till ont i ryggen och kroppen.

Många gånger är det flera olika personer som använder samma mopp. Då kan det vara bra att ha ett moppskaft som man enkelt kan ställa in rätt höjd på utifrån din längd. Höjden på ditt moppskaft bör vara i höjd med din haka.  Här hittar du vårt utbud av moppskaft.

En annan viktig sak att tänka på är själva greppet på moppskaft ska vara stabilt och inte vara för stort eller för litet.

Författare: Mikael Larsson – Produktspecialist 
LinkedIn 
Mikael är tidigare butiksansvarig och numera produktspecialist på Nordic Cleanware AB. Med 10 års erfarenhet har Mikael bred kunskap om städbranschens produkter och användningsområden.

Avjoniserat vatten – säkert och effektivt

Vad är avjoniserat vatten? Det ska inte förväxlas med destillerat vatten, som både är renare och dyrare att framställa. Avjoniserat Läs mer

Städa kemikaliefritt med Toucan Eco!

Toucan Eco-system erbjuder ett kostnadseffektivt och miljövänligare alternativet inom kemikaliefri städning. Med endast vatten och salt produceras en lösning som Läs mer

Så tvättar du händerna rätt

Visste du att tvål och vatten är det bästa sättet för att tvätta händerna? Den vanligaste spridningen av bakterier sker Läs mer

Vikten av den miljövänliga sopsäcken

Vill du välja ett bättre alternativ till att slänga ditt skräp och avfall i? Sopsäcken från Deiss är tillverkad av Läs mer

Golvvård – tips för ett välvårdat golv

Ett välvårdat och fint golv höjer upplevelsen i ett rum. Ju tidigare man utför en grundlig och bra golvvård desto Läs mer

Kommunerna som tar nästa steg inom automatiserad städning

Kristianstads och Halmstads kommun satsar på framtidens innovativa robotteknik när det kommer till lokalvård Sånnaskolan i Kristianstad kommun hade ett Läs mer